Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ отново агресивно повишиха лихвата

Снимка: архив БНР

Федералният резерв на САЩ (Фед), който действа като централна банка на страната, повиши основния лихвен процент с 0,75 процентни пункта, до 3-3,25%. Това се посочва в съобщение на уебсайта на американския регулатор, цитирано от БГНЕС. Вдигането на лихвата е за трети пореден път, като се очаква и по-нататъшно повишение до над 4 % до края на 2022 година.

Доларът се повиши до почти 20-годишен връх спрямо еврото в сряда, след като Федералният резерв прие ново агресивно увеличение на лихвените проценти в отговор на необузданата инфлация, посочва АФП. Съотношението евро/долар достигна 0,9814 за първи път от октомври 2002 г.

Фед понижи прогнозата си за растеж на БВП на САЩ през 2022 г. до 0,2% от 1,7%. Прогнозата за 2023 г. също е влошена - до 1,2% от 1,7%, за 2024 г. - до 1,7% от 1,9%. За 2025 г. Фед прогнозира растеж на БВП на страната от 1,8%.


И предварителните очаквания бяха Централната банка на САЩ за трети пореден път да повиши основния лихвен процент с 3/4 от пункта. Има предположения и за допълнителни повишения през 2023 г., може би до приблизително 4,5%.

Това е най-бързата поредица от повишения на лихвите от началото на 80-те години на миналия век. Въпреки това някои икономисти твърдят, че лихвените проценти все още не са достигнали ниво, което би ограничило заемите и разходите.

Много от специалистите са убедени, че са необходими рецесия и масови съкращения, за да се забави нарастването на цените. Изследване на института "Брукингс", заключава, че безработицата може да се наложи да достигне 7,5%, за да се върне инфлацията към целевите 2%

Според доклад на икономиста Лорънс Бол от университета "Джонс Хопкинс" и икономисти от Международния валутен фонд само рязък спад би намалил растежа на заплатите и потребителските разходи достатъчно, за да бъде намалена инфлацията.

През юли:

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени