Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестен марш срещу въоръженото насилие във Вашингтон

Полицейски автомобили след масова стрелба на парада за 4-ти юли на Хайленд парк
Снимка: Ройтерс

В четвъртък във Вашингтон ще се проведе протестен марш срещу въоръженото насилие. Очаква се в него да вземат участие хора от различни американски щати.

Протестното движение се създаде след масовата стрелба на 4 юли в  предградието Хайланд парк край Чикаго, когато бяха  застреляни  7 души и ранени  повече от 30. Само десетина дни след случилото беше организиран  протестен марш във Вашингтон  с настояване за промени в законодателството за оръжията.

Сега отново стотици хора от Чикаго потеглят към американската столица, а към тях се очаква да се присъединят и други групи от различни точки на страната.

Настояванията на участниците в Марша са след като Камарата на представителите  прие  в края на юли  т.г. законопроект за забрана на бойните оръжия сега и Сенатът да направи същото.

В САЩ  законодателството за оръжията не е променяно в продължение на 30 години. Това лято Конгресът прие законопроект, който разрешава  проверките на миналото за купувачите на възраст от 18 до 21 години. Беше  ограничен и достъпът до оръжие за хора, които биха могли да представляват риск, но все още нищо не е направено за ограничаване продажбите на оръжия, за забраната на бойните оръжия и пълнителите с голям капацитет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени