Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лек ръст в цената на бензина в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролът и природният газ поскъпнаха след събитията от вчера, свързани с решението на Кремъл за военна мобилизация в Русия, действия за анексиране на части от украинската територия и заплахата за използването на ядрено оръжие.

Цената на бензина в САЩ  вчера отново тръгна нагоре, след като в продължение на 99 дни стойността му колебливо слизаше по-малко.

Според Американската автомобилна асоциация средната цена за галон в цялата страна вчера се е повишила с по-малко от едно пени - до 3,68 долара за галон. Това изглежда незначително, сравнено с рекордните $5,02, които бяха достигнати през юни. Въпросът сега обаче е дали покачването ще продължи ли, или ще бъде за кратко.

Ценообразуването  на бензина  се влияе от цените на  световните пазари, от промените в икономическата обстановка, от войната в Украйна и дори от прогнозите за ураганите. Твърде вероятно е през следващите месеци  цените да тръгнат отново нагоре.

Фил Флин, анализатор от Price Futures Group, казва, че горивата в САЩ отново ще се повишат, защото тази есен приключват  шестте месеца  в които имаше освобождаване и изтегляне от стратегическия петролен резерв по милион барела на ден. Най-вероятно през зимата, когато  спре евтиният петрол от резерва, отново ще има значителен скок на цените на петрола в Америка, смята Флин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна