Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Валери Колев: Геополитическите плюсове от Независимостта са много по-големи от парите за Русия

"Независимостта да бъде отстоявана всеки ден с всяка крачка в управлението на държавата и особено в международните ѝ отношения"

Снимка: Стопкадър, Bloomberg TV Bulgaria

"Геополитическите плюсове от обявяването на Независимостта са много по-големи от парите, които се задължаваме да платим на Русия".

Това каза пред БНР историкът доц. д-р Валери Колев, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски".

По думите му Русия се "намесва доста удачно" в преговорите с Османската империя:

"За разлика от Съединението, когато представители на Великите сили се събират, за да уредят кризата около Съединението, този път те оставят България и Османската империя като равноправни партньори да преговарят и да достигнат до някакво споразумение. Това е първото пряко последствие от Независимостта"

Историкът обясни, че тогава България се задължава да изплати доста сериозна сума на Османската империя:

"В тази ситуация се намесва активно руската дипломация, която като всички останали се опитва да извлече някакви ползи за себе си. Тя предлага т.нар. компенсационна сделка, т.е. Русия опрощава на Османската империя точно толкова пари, колкото България се е договорила с нея да ѝ плати от окупационния дълг, който Османската империя дължи на Руската след нашата освободителна война. В замяна на това Портата се отказва от всякакви претенции към България, а ние се задължаваме да изплатим на Русия, която е по-малка от договорената с Османската империя. Всяка от трите държави има изгода от тази сделка. Това е успешната дипломация. ... България не плаща онази огромна сума, която в началото Портата иска, а толкова, колкото наистина може да плати. Русия получава нещо, а Османската империя получава чист кредитен рейтинг".

Доц. Колев подчерта, че като общество трябва да настояваме непрекъснато българската независимост да бъде отстоявана всеки ден "с абсолютно всяка крачка в управлението на държавата и особено в международните ѝ отношения".

Интервюто на Даниела Големинова с доц. Валери Колев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна