Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон вдигна забраната върху добива на шистов газ посредством фракинг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство вдигна забраната върху добива на шистов газ чрез фракинг, която бе наложена през 2019 година, с аргумента, че това ще укрепи енергийната сигурност на страната.

Министърът на бизнеса и енергетиката Джейкъб Рийс-Мог заяви, че укрепването на британската енергийна сигурност е "абсолютен приоритет в светлината на нахлуването на Путин в Украйна и използването на енергията като оръжие".

В опита на правителството да направи Обединеното кралство нетен износител на енергия до 2040 година, трябва да се проучат всички пътища, достъпни за него чрез производство на слънчева и вятърна енергия, нефт и газ, ето защо е правилно да се вдигне забраната върху фракинга, което ще позволи да се реализират всички потенциални източници на местен газ, изтъкна Рийс-Мог.

Освен това правителството има планове от октомври да даде над 100 нови лицензи за проучвания за добив на нефт и газ, включително чрез фракинг.

Правителството твърди, че добива на шистов газ чрез фракинг може да започне до 6 месеца, но експертите в областта смятат, че ще са необходими десетилетия, като с това почти с нищо няма да се подобри енергийната сигурност, да се изпълнят целите в борбата с климатичните промени или пък да спаднат енергийните сметки.

Министърът на финансите Куази Куартенг заяви през февраури, когато бе министър на енергетиката, че допълнителното производство на газ във Великобритания няма да повлияе на цените на газа, които се определят международно.

"Британските производители няма да продават шистов газ на местните потребители под пазарната цена, те не са благотворителни организации“, Би Би Си припомни казаното тогава Куартенг.

Ед Милибанд от опозицията нарече фракинга "опасна фантазия".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна