Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Азербайджан: Искаме да удвоим газовите доставки за Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Водим сериозни дискусии с всички наши партньори, включително с Европейската комисия, по повод разширяване на Южния газов коридор. Тук можем да говорим за средносрочни цели - искаме през следващите пет години да удвоим доставките на природен газ за Европа. Става дума както за увеличаване на доставките до партньорите, които вече получават наш газ, така и за географско разширяване на доставките - от южната част на Европа до западната част на Балканите", заяви министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. 

За тази година Азербайджан възнамерява да увеличи износа на газ за европейския пазар с 40 процента до 11,5 млрд. куб метра, като по този начин Южният газов коридор ще достигне пълна мощност,  допълниоще той.  

Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа на 31 декември 2020 г. по Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор. Доставките, планирани за 25 години, предвиждат износ на над 10 млрд. куб метра синьо гориво годишно за европейския пазар. От тези количества 8 млрд. куб метра са за Италия, а по 1 млрд. куб метра - за Гърция и България.  

Южният газов коридор е с дължина 3500 км и преминава от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания и се определя като един от най-мащабните подобни проекти в света. Капацитетът на системата е 16 млрд. куб метра, а основен източник на суровината е находището "Шах Дениз", чиито запаси се оценяват на 1,2 трлн. куб метра.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.