Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън призова световната общност да потърси отговорност от Путин за Украйна

Антъни Блинкън - държавен секретар на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова световната общност да потърси отговорност от руския президент Владимир Путин за инвазията в Украйна. Блинкън говори на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Дипломат №1 на САЩ заяви, че международните правила, които трябва да се пазят от ООН са под заплаха.

„Не можем, а и няма да позволим на президента Путин да му се размине,“ заяви Блинкън.

Американският държавен секретар призова светът да покаже колко важен е принципът, че една страна не може да предначертава границите на друга със сила. В противен случай, по думите му, ще се отправи послание на "агресорите" по целия свят, че те могат да пренебрегват този принцип.

Наред със заклеймяването на руската инвазия на специалното заседание в четвъртък на Русия бяха приписани нарушения на човешките права извършени по време на войната в Украйна.

На заседанието руският външен министър Сергей Лавров отрече обвиненията и в същото време поиска наказание за правителството в Киев. Лавров каза:

„Съединените щати и техните съюзници, с мълчаливото одобрение на международни организации за човешки права, прикриват престъпленията на режима в Киев“.

При обвиненията си спрямо Кремъл САЩ бяха подкрепени от държави като Франция, Великобритания, Норвегия, Албания и Ирландия.

Блинкън и Лавров са в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, но двамата нямаха пряк контакт. След руската инвазия в Украйна американският външен министър избягва разговор очи-в-очи с руския си колега. През лятото Блинкън заяви, че проблемът е, че САЩ не виждат никакви сигнали, че Русия е готова да участва в смислена дипломация.

Заседанието в Съвета за сигурност протече на фона на обявената от президента Путин частична военна мобилизация и отправена заплаха към Запада.

В същото време заместник-ръководителят на руския съвет за Сигурност Дмитри Медведев каза, че руската армия и оръжия, в това число "стратегически ядрени оръжия", могат да се използват за защита на анексираните от Русия територии, включително Крим.

В интервю за Би Би Си говорителят на американския Съвет за национална сигурност Джон Кърби критикува като безотговорни намеците на Путин за използване на ядрени оръжия и каза, че те се приемат "насериозно".

Кърби каза, че това е "опасен прецедент… в контекста на война, която е ясно, че (Путин) губи". Говорителят на американския Съвет за национална сигурност каза още за Би Би Си, че за сега Вашингтон не вижда причина да променя възпиращата си политика що се отнася до ядрените оръжия.

По информация на официални източници за "Вашингтон пост" през изминалите месеци Съединените щати са използвали канал за комуникация за предупреждения до руското управление за пагубни последствия от използването на ядрено оръжие. Посланията в комуникацията са подчертавали това, което администрацията е заявявала в публичното пространство, според източника.

Изданието допълва, че в публичното пространство Вашингтон като цяло стратегически запазва неясна позиция с цел, според източниците, Кремъл да e обезпокоен от неяснотата как Америка би отвърнала.  

Ситуацията се следи отблизо и заради обявените за днес референдуми в окупирани от Русия територии в Украйна за присъединяване към Русия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш окачестви референдумите за анексиране на територии като "нарушение на хартата на ООН", като подобно бе посланието от трибуната на световната организация от американския президент Джо Байдън в сряда.  

В същото време надеждите на администрацията във Вашингтон са за единство сред страните, които са поели ангажимент да помогнат на Украйна посредством доставка на оръжия, налагане на санкции и намаляване зависимостта си от руска енергия.

"Вашингтон пост" информира, че на Общото събрание на ООН лидери от страни в Източна Европа в близост до бойните действия като Словакия и Естония са изразили надежда коалицията за Украйна да остане силна въпреки очакванията за покачване на цени на енергията и други стоки, които биха могли да създадат допълнителни предизвикателства.

На световния форум България е представена от делегация, водена от служебния министър на външните работи Николай Милков. Според програмата на ООН Милков ще изнесе реч пред Общото събрание в събота в пленарно заседание, което започва в 16 часа българско време. В програмата неговото изказване е 19-о поред.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна