Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в райони от областите Бургас, Ямбол и Хасково заради мигрантите

Министрите Иван Демерджиев и Явор Гечев на инспекция в района на ГКПП „Малко Търново“
Снимка: Даниела Костадинова

Заради мигрантския натиск частично бедствено положение е обявено в райони от областите Бургас, Ямбол и Хасково.

Целта е да се подсигури работата на гранична полиция, и за да започне спешен ремонт на пътища, които отвеждат до границата. Това обяви след проверка на ГКПП "Малко Търново" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"За да можем успешно да се справяме с вълната, която нараства ежедневно от незаконни мигранти, ние трябва да имаме обезпечени условия за придвижване на нашата техника тук на терен. По тези пътища, в това състояние, изпълнението на тези функции е невъзможно. Такъв проект имаше подготвен при предишния служебен кабинет, оказа се, че не е реализиран и ние сме длъжни да го реализираме в момента и да го доведем до край."

Съвместни патрули на МВР и горското стопанство започват обходи в Странджа. Целта е да се противодейства на бракониерството и незаконната сеч, обясни министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

От своя страна земеделският министър Явор Гечев отново заяви , че няма доказателства за незаконна сеч в района на наводнените селища в Карловско. Констатирани са само административни нарушения.

"Бяха направени тотални проверки на всичко каквото можеше да се провери. Хванати са редица несъответствия по отношение на непочистени сечища, неправилно съхранена временно дървесина, включително по отношение на интензивността на сечищата. Един компонент само още не ни е известен и той е болестите, заради които са извършени редица сечища. Редица от нещата, които засичаме, може и да не са правилни, но са законово издържани. Т.е. ние на практика проверяваме законност."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!