Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за пътуването, емигрантството, болката и радостта

Докато пътува между Щатите и България, родената в Бургас поетеса Катерина Стойкова пише и издава книги, които ѝ печелят верни почитатели. Последната се нарича "Американски деликатеси" и по особен начин се свързва с другите ѝ две предишни стихосбирки "Как наказва Бог" и "Втора кожа". "Зададох си въпроса: "Какво искам за тази книга?", пише тя, и отговорът за мен е ясен. Бих искала "Американски деликатеси" да е част от българския литературен разговор. Да имам възможност да добавя глас към общия хор. Дори мисълта за това разпалва радост в мен."

В едно интервю на Антония Апостолова за "Литературен вестник" тя споделя: "Аз самата следвам емоцията, когато пиша, и това е най-безпогрешният ми ориентир. За "Втора кожа" емоцията беше близо до реалността. Емоцията в "Как наказва Бог" е целенасочено абстрактна. "Американски деликатеси" е някъде по средата, с щипка ирония, надявам се“. Запитана за една от темите, за които става дума в "Американски деликатеси" – емиграцията, Катерина Стойкова отговаря: "Кой има предимство: пътуващият или оставащият? Според мен предимство има онзи, който знае какво иска и си позволява да предприеме стъпки към това. Понякога тези стъпки водят към самолет и друго място, понякога към продължаване на вече започнатото. Животът между е едно страхливо състояние, оправдание за неживеенето, което ощетява и откъм преживявания, и откъм дълбочина. Опитала съм се да пресъздам чувството на безтегловност и безспирно бягство в някои от стихотворенията".

Стихосбирката "Американски деликатеси" вече беше представена в Пловдив, във Велико Търново, в Бургас и на Алеята на книгата в София, откъдето е репортажът. Официалната премиера в столицата обаче предстои на 28 септември.

Чуйте репортаж от разговора на издателката Невена Дишлиева-Кръстева с Катерина Стойкова.

Снимка – ICU Publishing

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна