Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър удължават с още 3 месеца действащото намаление на акцизите върху горивата

Снимка: БГНЕС

В Кипър с още 3 месеца се удължава действащото намаление на акцизите върху горивата, реши кабинетът на заседанието си днес. Правителствените мерки в подкрепа на домакинствата и бизнеса срещу инфлацията и нарастващите енергийни цени вече възлизат на над 400 млн. евро.

До 15 януари догодина в Кипър ще се прилагат по-ниски ставки на акцизите върху горивата. Мярката ще доведе до спад от 7 цента на литър за бензина и 8,3 цента на литър за дизела, а горивата за отопление ще поевтинеят с 6,4 цента на литър, съобщи финансовият министър Константинос Петридис.

Срокът на предишното удължаване на въведеното през март намаление на акцизите изтичаше на 30 септември.

Новото тримесечно прилагане е необходимо поради "продължаващите предизвикателства на енергийните цени", се подчертава в решението. Това ще струва допълнителни 6,5 млн. евро, а общите фискални разходи по мярката възлизат на 33 млн. евро, посочи министърът.

Одобреният от кабинета днес законопроект ще бъде внесен в парламента за спешно гласуване.

В ход е третият правителствен пакет от мерки за справяне с растящите цени на електроенергията, чрез който държавата субсидира цената на тока, каза още министър Петридис. Той отчете, че общите мерки на правителството в подкрепа на домакинствата и бизнеса се оценяват на над 400 милиона евро.

Финансовият министър предупреди, че идващият период ще бъде труден за икономиката на Кипър поради ефектите в международен план от продължаващата война в Украйна и призова гражданите да правят икономии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна