Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реновирането на столичния площад „Вацлав Хавел“ започва на 5 октомври

Снимка: fb/Софийски дискусионен форум

Идеята за именуването на площад „Вацлав Хавел“ е на Софийския дискусионен форум. Той се намира между бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и улиците “Шипка” и “Асен Златаров”. Проектът за реновирането е с автор арх. Юлия Величкова. На площада ще бъде поставена скулптурна фигура "Сърце". За осъществяване на идеята е поканен чешкия артист Курт Гебауер, самият автор на характерния проект в Прага - "Сърце" в памет на Хавел. Курт Гебауер е един от най-известните чешки скулптори, не само в страната си, но и в света.

Преди дни пък беше учредена и гражданската инициатива #СЪРЦЕТОПЪТУВА, която е в помощ на идеята, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ инж. Петър Стойнов - председател на Софийския дискусионен форум.

„С гражданската инициатива сложихме начало за институционализирането на тази статуя, защото целият този художествен синтез е направен така, че да могат хората от квартала да си познаят площада след намесата. Ние искаме така да се случат нещата, че вътре да се запазят много от даденостите на площада – голямото дърво, самата геометрия. Много искаме така да се случат нещата, че това място да стане пресечна, емоционална точка на поколението на прехода и идващите млади хора“, добави инж. Петър Стойнов.

Проектът е одобрен от Министерството на културата, съобщи кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

„Намерението ми е, на рождения ден на Вацлав Хавел, който е на 5 октомври, да можем да започнем последната инфраструктурна част от работата. Пространството е малко, всички детайли сме ги изчислили, остава да се организираме процедурно и финансово“, добави Трайков.

Една от целите на площад „Вацлав Хавел“ е да запази духа на квартала и да се превърне в културно средище.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени