Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каналджиите на мигранти остават в ареста

Снимка: Радио Пловдив, Димитър Владимиров

Петимата каналджии на мигранти остават в ареста, това реши съдът в Пловдив като се съобрази с идскането на районната прокуратура. Начело на организираната група, според повдигнатите обвинения на прокуратурата, е 29-годишният сириец Масуд. Адвокатите на каналджиите обявиха, че ще обжалват решението и следващото заседание на съда се очаква в четвъртък.

Прокуратурата повдигна обвинения на 29-годишния сириец, тартор на организирана група за трафик на мигранти, както и на 4-ма негови помагачи, които са български граждани. Каналджиите осигурявали на мигрантите транспорт от границата и подслон в Пловдив. Отделно от това обвиняемите подсигурили канал през България на мигранти от Сирия, Афганистан и Мароко. 

По време на огледа на един от телефоните на Масуд Абдо, преди два дни, е получено съобщение с точка с конкретни географски координати около Бургас. Мигновено на мястото бяха изпратени полицейски екипи и задържани 30 марокански граждани, т.е каналът продължава да работи от Турция, правим всичко възможно да го пресечем тук, каза прокурор Димитър Пехливанов

Смята се, че сириецът, който е „мозъка“ на групата, е организирал и фаталния превоз на нелегални бежанци, при който загинаха двама бургаски полицаи. Ако обвиненията срещу петимата се докажат, ги очакват присъди до 5 години затвор и глоба от 3 хил. до 10 хил. лева.


По публикацията работи: Мариян Иванов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна