Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Маринова: Живеем в тревожно време

Журналистката представя утре книгата си "Обръчите на Венера"

Снимка: Личен архив

70-годишна история, разказана от повече от 70 жени. Това е "Обръчите на Венера" - книга по идея на БФХГ във връзка със 70-ата годишнина на спорта в България, написана от журналистката и двукратна световна шампионка по художествена гимнастика Вера Маринова.

В предаването "Хоризонт за вас" тя сподели, че първите години на художествената гимнастика са години на ентусиазъм, но бедни:

"Когато да имаш екип, гуменки или анцуг, е било голямо предимство. Във Висшия институт за физкултура не се е влизало лесно. Годините са белязани с ентусиазъм и старание. През тези години се оформя и лицето на художествената гимнастика, която идва от Съветския съюз. Тяхното първо национално първенство е през 1949 година, а нашето е през 1952 година. През тези години най-силни са Чехословакия и ГДР. В западния свят спортът навлиза първо във Франция и Испания. През тези години гимнастиката е художествена. Днес е същото, нещата вървят към възвръщане на художественото начало в художествената гимнастика. Но виждаме търсене и на трудност, и на оригиналност".

По думите ѝ живеем в тревожно време, а хората и тук, и във Великобритания, където живее, хората обедняват и са обезсърчени

Интервюто с Вера Маринова можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна