Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Решението на Путин за мобилизацията ще ескалира конфликта

Решението на руския президент за частична мобилизация ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война да се разиграва ядрена заплаха. Колкото и абсурдна да е тя, не може да бъде пренебрегната. България няма да признае референдумите.

Това заяви президентът Румен Радев след свиканата от него по-рано днес консултативна среща, на която бяха обсъдени последиците от ескалацията на войната в Украйна.

В дискусията на "Дондуков" 2  участваха служебният премиер, част от заместниците му, както и представители на службите.

Въпреки че няма пряка заплаха за националната сигурност, България работи за укрепване на своя отбранителен капацитет и ще продължи да бъде активен член на колективната отбрана в рамките на НАТО, каза Радев.

"Разумът отстъпва на оръжията. Решенията на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици".

Той посочи, че рисковете от войната в Украйна не се изчерпват само с военната сигурност.

Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производството на горива у нас, каза още президентът.

Провеждащите се референдуми в източна Украйна са правен абсурд, заяви още Румен Радев:

"Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае".

"Като отговорен член на ЕС България подкрепя санкционната политика“, заяви държавният глава. 

Според него Европа трябва да търси ефективни механизми за минимизирането на последиците от санкциите за собствената си икономика и граждани.

"България е част от общата външна политика и подкрепя санкционния режим на Съюза. Но Европа е длъжна паралелно с налагането на санкции да търси активни механизми за минимизиране на риска от тези санкции, защото тя сама застрашава своя индустриален капацитет и конкурентоспособност. България е сред най-засегнатите. Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производството на горива в България. Служебното правителство полага всички усилия, за да смекчи ефектите от тези кризи поради липса на работещ парламент. Затова е критично важно България да има парламент и устойчиво редовно правителство".

"Расте нестабилността. Цената ще се плати от гражданите, които все повече изразяват своето недоволство от непосилните цени“, заяви Радев.

Радев призова партиите, които се борят за доверието на гласоподавателите на вота на 2 октомври, да мотивират българските граждани да отидат до урните и повтори, че на страната ни е нужно редовно управление и работещ парламент.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна