Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министърът на туризма Илин Димитров откри 10-ото издание на "Августиада" в Стара Загора

Министърът на туризма Илин Димитров откри 10-ото юбилейно издание на Фестивала на виното и културното наследство "Августиада" в Стара Загора.

Събитието се провежда до 25 септември и събира 35 винарни от цялата страна и чужбина. Министър Димитров припомни, че министерството е разработило 12 кулинарни и винени дестинации в 52 общини в България

При откриването на "Августиада" министър Димитров връчи грамоти на община Стара Загора за цялостен принос за развитието на културно-исторически туризъм и за популяризиране на бранда "Дестинация България", както и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора. По последни данни тази година изпреварва по брой туристи 2019 г., което е голям успех, коментира министърът на туризма. 

Успешен летен туристически сезон, но с 16% по-слаб от предпандемичната 2019 г. отчете министърът на туризма Илин Димитров при посещението си в Стара Загора. Той добави, че се бавят парите на хотелиерите по програмата за настаняване на украински бежанци, но обеща те да бъдат изплатени. 

Програмата за настаняване на украински бежанци приключва през октомври, като според министъра на туризма Илин Димитров трябва да се вземе решение как тя да се трансформира.

"Моето мнение е, че е добре да бъдат интегрирани в нашата социална и образователна система и това ще се случи в градовете, тъй като курортите са извън населените места и там това е затруднено", каза Димитров.

Той добави, че очаква и силен зимен туристически сезон, ако цените на енергоносителите останат на тези нива. 

"Ако успеем да рамкираме и сложим таван на енергоносителите, се очаква много силен зимен туристически сезон в България. Интересът към нас е голям и записванията вървят с добри темпове", каза министърът на туризма. 


По публикацията работи: Иван Славов
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.