Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън предупреди Китай да не подкрепя Русия за войната в Украйна

Снимка: архив

По време на среща в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Държавният секретар Антъни Блинкън е предупредил китайския външен министър Ван И Пекин да не предоставя каквато и да е подкрепа на Русия, свързана с нейната инвазия в Украйна.

Срещата идва на фона на напрежение между Вашингтон и Пекин, след като в неделя президентът Байдън   каза в интервю, че САЩ ще защитават Тайван, ако Китай реши да нахлуе.

Позицията на САЩ спрямо Тайван и изявленията на Байдън разгневиха китайците, а Блинкън подчерта , че Съединените щати са ангажирани с поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток.

В изявление говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че Блинкън отново е повторил, че САЩ осъждат войната на Русия в Украйна и е предупредил, че ще има последици, ако Китай предостави подкрепа на Москва.

Той е подчертал необходимостта от поддържането на отворени линии за комуникация с Пекин, за да бъде намалено напрежението и е подчертал, че  Съединените щати остават отворени за сътрудничество с Китайската народна република там, където интересите им се пресичат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени