Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Ситуацията в международната сигурност бързо деградира

Външният министър на Русия Сергей Лавров
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин подписа указ за отсрочка на частичната мобилизация за студенти.

Външният министър Сергей Лавров заяви пред 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, че ситуацията в международната сигурност бързо деградира.

Днес се решава въпросът за бъдещия световен ред - дали да бъде с един хегемон, който кара всички да живеят по прословутите му правила, изгодни само за него. Алтернативата - демократичен, справедлив свят без шантаж и сплашване на неудобните, без неонацизъм и неоколониализъм, поясни Лавров. По думите му Русия твърдо е избрала втория вариант и призовава да се работи за реализацията му заедно със своите съюзниции и единомишленици.

Лавров призова ООН да си върне репутацията на място за честни дискусии. Вместо честен диалог и търсене на компромиси имаме работа с дезинформация и груби инсценировки и провокации, каза още руският външен министър пред Общото събрание на ООН.

Той обвини Запада, че подкопава доверието към международните институции като органи за съгласуване на интересите и към международното право като гаранция за справедливост и защита на слабите от произвол.


 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!