Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранският президент: Ще се справим с протестите

Президентът на Иран Ебрахим Раиси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Ислямската република "ще се справи решително с протестите", които обхванаха вече 31 провинции на страната, предаде Би Би Си.

След осем поредни нощи на протести в Иран вече има политически призиви да се сложи край на задължителния ислямски код за облекло при жените, който е в сила от 1983 г.

Основната реформаторска партия - "Съюз на ислямски Иран", иска също да се прекрати дейността на т.нар. "нравствена полиция", която е натоварена с прилагането на кодекса.

Партията се ръководи от сътрудници на бившия президент Мохамад Хатами, който между 1997 и 2005 г. се опитваше да размрази отношенията със Запада.

По официални данни най-малко 40 души са загинали, а стотици са били ранени по време на протестите, които избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя почина след като беше арестувана от нравствената полиция на 13 септември заради "неподходящо  облекло". Съобщава се и за стотици арестувани, включително журналисти.

Президентът Ебрахим Раиси подчерта "необходимостта от разграничаване между протест и нарушаване на обществения ред и сигурност". Той  нарече събитията "бунт“ и заяви, че страната трябва да се справи с тях решително.

Сегашните протести са най-големите в Иран след тези от 2019 г. срещу цените на горивата. Тогава при потушаването на масовото недоволство бяха убити около 1500 души, сочат данни на Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна