Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Европейската гимнастика: България е страна с история и с традиции в гимнастиката

Фарид Гаибов - президент на Европейската гимнастика и министър на спорта на Азербайджан
Снимка: БФХГ - Анна Недкова


"България е страна с история и с традиции. Не за първи път България организира състезание от такъв ранг. Преди няколко години тук отново се проведе световно първенство. Организирахте европейско първенство, не в София, а във Варна. Аз съм винаги щастлив, когато идвам в България, една топла и хубава страна. Винаги е хубаво да бъда тук. Публиката е страхотна. Искам да поздравя Българската федерация с отличната организация на този шампионат", това сподели Фарид Гаибов – президент на Европейската гимнастика и министър на спорта в Азербайджан, който беше официален гост на световното първенство по художествена гимнастика. Домакин на надпреварата беше столичната „Арена Армеец“.

Специално за БНР Гаибов коментира причините, които доведоха до отпадането на гимнастическите спортове от програмата на третите европейски игри в Полша през 2023 година.

„На първите европейски игри ние направихме всичко възможно гимнастиката да е част от програмата. Това беше в Баку. Всичките 6 гимнастически вида ляха включени. На игрите в Беларус преговаряхме и също те бяха част от програмата. Имахме проблем с една от дисциплините, но благодарение на Беларуската федерация нещата се изчистиха и в Минск отново участваха състезатели в 6-те  гимнастически спорт.  Сега за Игрите в Полша Европейския олимпийските комитет и Европейската гимнастика преговаряхме, направихме всичко възможно. Организаторите обаче не изтъкнаха редица причини и отказаха да включат гимнастически спотове в програмата. Много съжалявам, но е факт, че един от трите олимпийски спорта от категория А ще липсва. Не отдавна в Мюнхен се проведе европейското първенство, видяхте колко популярна беше гимнастиката. Надяваме се, че организаторите на следващите европейски игли ще размислят и ще върнат гимнастиката в програмата"


Заместник министър на спорта в Аербайджан е българка – Мариана Василева. Дълги години тя беше главен треньор на азербайджанския национален отбор по художествена гимнастика.

„Аз съм много щастлив, че мой заместник е Мариана Василева. Тя от много години живее в Азербайджан. Много сме доволни, че тя работи с нас. Направи изключително много за развитието на гимнастиката в нашата страна. В последната година тя има поглед върху всички спортове у нас и се грижи за тях много успешно. Би било хубаво да имаме повече такива хора. Права сте, че у  нас се провеждат състезания във Формула 1. Догодина отново ще сме домакини на кръг от тази престижна надпревара. Отново ще организираме световни и европейски първенства в различни спортове. Знаете, че европейското първенство по художествена гимнастика ще бъде в Азербайджан. Това решение беше взето неотдавна, защото първенството трябваше да бъде в Русия, но заради войната им беше отнето. Нямаме много време за организация и а съм много благодарен, че нашата федерация де съгласи да го организира. Имаме гимнастическа зала, в която по всяко време можем да организираме голям шампионат. През 2023 година ще приемем световното първенство по таекуондо, световното по спортна стрелба. Разбира се ще организираме различни световни купи и Гран При турнири. През 2023 ще празнуваме 30 от създаването на Азербайджанския олимпийски комитет и 25 откакто нашият президент Илхам Алиев оглавява организацията. Знаете, че спорта е държавна политика в Азербайджан. Ние имаме  най-добрата гимнастическа зала в света и сме създали прекрасни условия за всички спортисти.  За първите европейски игри построихме прекрасно съоръжение за водни спортове, също така и за стрелба. На различни места в цялата страна построихме много олимпийски комплекси, така спорта се развива не само в Баку, но и в други региони на Азербайджан.  Работим по специално изработена стратегия, която има за цел развитието на спорта. Благодарение на нея към днешната дата в много спортове нашите спортисти заемат челните места. Доказателство за това са завършилите неотдавна Ислямски игри, в които участваха 54 страни и ние заехме 4-то място в класирането по нации. Имахме състезатели в 24 вида спорт. Трябва да продължим да работим по същия начин с мисъл за олимпийските игри в Париж. Надявам се, че нашите спортисти ще се представят отлично във всички предстоящи квалификационни турнири и ще вземат квоти“


В края на годината на Европейската централа й предстои изборен конгрес, а Фарид Гаибов е единствения кандидат за председателкия пост.

„Мария Петрова дълги години беше президент на Техническия комитет на Европейската гимнастика. Миналата година тя реши да стане част от Техническия комитет на световната федерация. Аз й пожелавам успех в новото поприще. Конгресът на Европейската гимнастика е в края на годината. Моята кандидатура за президент е единствена и този път мандатът ми ще е за 3 години. Аз имам много планове за развитието на гимнастиката в Европа. Смятам, че в последните години  постигнахме много добри резултати, както спортно-технически, така и финансови. Вече има много страни, които организират състезания.  Имаме 50 страни, които развиват всички гимнастически дисциплини. Очакваме активност и от другите държави. Имаме добър финансов план и финансов резерв. Слава богу при нас всичко е наред. Но ние няма да спрем да се развиваме. Имаме много планове, които  засягат управлението на европейските първенства. Имаме стратегия, но тя винаги зависи и от международната федерация. Аз съм член на нейния Изпълком смятам, че тя трябва да се съобразява с нас, тъй като Европа като най-големия континент представен в нея. На конгреса на Европейската гимнастика в края на годината предстои да бъде избран нов Изпълком. За съжаление България няма кандидати за него, но се надявам, че отново ще има българи в техническите комитети. Сега Мариела Стойчева е член на този в соковете на батут, Николай Иванов е чат от този в акробатиката. Арена Армеец е добре позната на гимнастическото общество защото организира много гимнастически състезания. Тази година освен завършилото световно първенство по художествена гимнастика, ще се проведе и шампионат на планетата по скокове на батут.  Много сте активни. Имате традиции Имате много хора, които си разбират от работата и я вършат професионално. Пожелавам на българските кандидати успех на конгреса“, завърши Гаибов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна