Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Марк Кадин: Всеки един от нашите сезони е дългоочакван

Марк Кадин и Аделина Александрова
Снимка: БНР

На 30 септември, петък, Симфоничният оркестър на БНР открива своя нов концертен сезон. Водени от своя главен диригент Марк Кадин, радиосимфониците ще изпълнят творби от Лазар Николов, Сергей Прокофиев и Дмитрий Шостакович, а солист в Третия клавирен концерт на Прокофиев ще бъде Гиорги Гигашвили – феноменалният грузински пианист, който вече за втори път ще свири с радиооркестъра след блестящото си представяне през месец ноември миналата година.

По традиция от десетилетия насам всички концерти на Симфоничния оркестър на БНР се излъчват директно по програма "Христо Ботев". Това бе и поводът да поканим Марк Кадин да разкаже какъв ще бъде новият творчески сезон, какво ще включва той, както и подробности около програмата на откриването му в петък.

"Всеки от нашите сезони е дългоочакван, защото го готвим поне една година, аз търся имена, солисти, гости; произведения, музика. Това е дълъг и труден процес, защото всяка програма трябва да бъде осмислена и да има своя идея, посока и цел" – сподели Маестрото. – А оркестрантите работят усилено и както винаги се стараят да дадат най-доброто от себе си при всяка своя изява. Каним най-сърдечно всички да присъстват на нашите концерти! Заповядайте, ще се радваме да се видим в зала "България"!

В звуковия файл ви предлагаме част от разговора ни с Марк Кадин, а цялото интервю можете да чуете в предаването "Метроном" на 29 септември.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна