Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Цанев в софийската галерия "Стубел"

Галерия "Стубел" започва новия си сезон с изложба на малко познат на софийската публика художник Явор Цанев (това е първата негова изложба в София). Всъщност той е софиянец, завършил е Художествена академия при проф. Петър Чуклев, след което се премества във Варна, където живее и твори. 

Изложбата носи краткото заглавие "Живопис" и представя само живописни платна в различни техники и композиционни решения. Творби като "Жена с раковина", "Огледало", "Мъж и жена върху раменете му", "Европа", "Богинята майка" – предимно фигури в големи размери, ни срещат с образи, изпълнени с неземно спокойствие, чистота и извисеност. Те са изобразени с особена фантазия и символика, привидно застинали в строгата си архитектоника, но носят особено обаяние и привлекателност. Особено въздействаща е една малка творба върху статива в галерията – "Фигура", изпълнена с цветен офорт и метални плочи върху панел.

След сегашната експозиция – само живопис, планира се следващи изложби с графика, пластики и концептуални форми, които също са били в полезрението на художника Явор Цанев.

Изложбата може да бъде видяна до 6 октомври в столичната галерия "Стубел".

Филип Зидаров специално бе поканен да представи изложбата на Явор Цанев, който в своето слово го определи като поетично-мистичен стил.

Какво още сподели специално за "Артефир" Филип Зидаров – чуйте от звуковия файл.

Снимки – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени