Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 места повече за обучение на медицински сестри в Медицинския университет-София

Учебната година в един от най-желаните у нас университети беше открита днес

Ректорът на МУ- София акад. Лъчезар Трайков
Снимка: Медицински университет - София

С 50 места повече са обявени за обучение на медицински сестри в Медицинския университет-София през тази учебна година. Това съобщи ректорът академик Лъчезар Трайков по време на откриването на учебната година. В същото време се очаква и заявката на здравното министерство за това колко парамедици са нужни за страната, за да бъдат обучени от този и от останалите медицински университети у нас. През миналата година са завършили първите 20 студенти с бакалавърска степен по тази специалност, което по думите на академик Трайков гарантира високо ниво за професията. 

Капацитет за близо 10 500 студенти по медицина, стоматология, фармация, здраве и здравни грижи има Медицинският университет-София, който от днес отваря вратите си за новата учебна година. А тя ще е различна с по-големия брой места за обучение на медицински сестри – с 50 повече, както и с продължаващата подготовка на парамедици за българското здравеопазване. 

В университета през тази година ще учат 250 чуждестранни студенти от европейски държави, а в началото на октомври предстои изпитът за кандидати от страни извън Европейския съюз. 

За специалностите в него се състезават по седем души от български студенти и по четирима от чуждестранните

Учебната година в един от най-желаните у нас университети беше открита тази сутрин.

Още за първия учебен ден на бъдещите лекари, зъболекари, фармацевти и специалисти по здравни - репортаж на Елена Бейкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна