Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Арт Перник" с кауза

Изложбата "Арт Перник" събира значими художници от страната, пернишки творци и деца. Експозицията ще бъде открита на 27 септември в 18 часа в двора на Минния музей в Перник. Там, където Галерията, превърната в музей на минното дело, организаторите решават да срещнат историята, изкуството и кауза, която е свързана с построяване на паметник на загиналите в Освободителните войни перничани. За целта ще се заделят 20% от продажбите на картини.


Събитието дава старт на кампанията за набиране на средства. В това събитие ще се обединят в едно изкуството, историята и духът, споделя академик Георги Чернев, председател на академия "Знание и самоусъвършенстване" и един от организаторите на събитието.


"Идеята е събитието да стане ежегодно. 

За гостите е предвидена Програма, която започва в 15 часа със среща в Регионалния исторически музей, посещение на Обединение детски комплекс (ОДК), Градската галерия в Перник и на Минния музей, който е уникален и показва историята на минното дело у нас. В 18 часа ще бъде открита изложба на 21 известни български художника – Ангелина Недин от Созопол, която е известна с творенето си в стил маринизъм, Васил Добренов и Данаил Атанасов от Перник, Деси Денева Деде, която и преподава в Академията в София, Дили Бозаджиева от София, Симеон Кръстев от София, който е сред най-известните ни плакатисти."


Другите участници са Иван Стратиев (Перник), Китан Китанов (Перник), Майя Горова (София), Николай Янакиев (София), Пеньо Иванов (Сливен), Радослава Манова (Перник), Сандра Блажева (София), акад. Светлозар Недев (Ст. Загора), Христо Христов (София) и 5 деца от Перник възпитаници на Обединен детски комплекс: Алекс Цветанов, Дея Петрова, Деян Петров, Елена Йорданова, Калоян Гергинов.


Мини - Перник не само са били двигател на индустриалното развитие на България. Те са изплатили по-голямата част от репарациите по Ньойския договор. Те са били и меценат на Изкуството. С тяхна подкрепа се развива драматичния театър, много читалища, училища.

Снимки: ФС на акад. Георги Чернев
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени