Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Кацарова отново пее на софийска сцена

След дълго отсъствие от софийска сцена и повече музикална и организационна дейност за Пловдив, Мирослава Кацарова ще представи специален камерен концерт в Sofia Live Club на 27 септември, с участието на Мирослав Турийски (пиано) и Младен Димитров (барабани), както и актрисата Маргита Гошева.

Пред Радио София Кацарова анонсира, че ще изпълни някои от българските композиции от репертоара си, песни от латиноамериканската култура – от Бразилия, Перу, Мексико, както и на френски език.

Кацарова с радост сподели, че на Пловдив джаз фест (от 4 до 7 ноември) ще гостуват и големи звезди в жанра.

На гала вечерта ще може да се види и чуе американската джаз певица и текстописец Гретчен Парлато (▼), смятана за една от най-изобретателните и хипнотизиращи певици днес.

През 2021 г. Парлато издаде своя нов албум FLOR, който отдава почит на бразилската музика и е първият ѝ студиен албум за последните близо десет години. Албумът ѝ донесе и втората номинация за „Грами“ и бе описан като прекрасен синтез между американска популярна музика, европейска класическа музика и бразилски стандарти.

Важна тема в него е майчинството, което е било причината за временното оттегляне на певицата от музикалния свят. Гретчен Парлато участва в над 85 албума и има 4 издадени албума като лидер. За първи път е номинирана за „Грами“ през 2013 г. Албумът ѝ “The Lost and Found” от 2011 г. пък получава над 30 национални и международни награди, включително награда на списание DownBeat за „Най-добър вокален албум“. Още като студентка тя пее с Хърби Хенкок и Уейн Шортър, по-нататък си сътрудничи с много музиканти, сред които са Маркъс Милър и Аирто Морейра.

В Пловдив певицата ще бъде със своята група, част от която е един от най-интересните съвременни пианисти Тейлър Айгсти, който пък тази година спечели „Грами“ за „Най-добър съвременен инструментален албум.

С Мирослава Кацарова разговаря Лили Големинова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!