Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националите ни преодоляха провокациите в Скопие и победиха Северна Македония

Северна Македония - България
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Футболистите от националния ни отбор спечелиха гостуването си в Скопие срещу състава на Северна Македония с 1:0 в последния си мач от четвърта група в Лига "С" на тазгодишното издание на турнира "Лига на нациите". Единственото попадение отбеляза Кирил Десподов в 50-ата минута. Нашите приключват на второто място в групата с 9 точки, а първи са грузинците с 16. В другата среща от групата: Гибралтар - Грузия 1:2.

Преди първия съдийски сигнал публиката на стадион "Тоше Проески" в Скопие освирква мощно българския химн, след което последваха грозни скандирания срещу българските футболисти.

Мачът започна нервно, с много брак в действията на играчите и от двата отбора, а обидите по адрес на националите ни продължиха. В 14-ата минута Тодор Тодороски влезе изключително грубо с бутоните в коляното на Марин Петков и австрийският рефер Юлиан Вайнбергер действа по правилата на футболна игра, като показа червен картон на левия бек на домакините в ситуацията, потвърдена с ВАР. Няколко минути по-късно и селекционерът на Северна Македония Благоя Милевски получи жълт картон за протест срещу друго съдийско решение. В 28-ата минута националите ни имаха реална възможност да отбележат първия гол в мача, но Кирил Десподов не очакваше топката да стигне до него, забави се и не успя да преодолее вратаря на домакините. Три минути по-рано нападателят на Северна Македония Милан Ристовски нанесе опасен удар към вратата ни, но Даниел Наумов успя да избие топката в ъглов удар.

Второто полувреме започна чудесно за нашите момчета. В 50-ата минута националите ни се възпозваха от грешка на съперника при организацията на атаката, Радослав Кирилов подаде чудесно към включилия се на скорост Кирил Десподов, който разстреля вратаря на Северна Македония Столе Димитриевски - 1:0 за българите. Още в следващата атака футболистите на новия селекционер Младен Кръстаич можеха да удвоят, но удар с глава на Антон Недялков бе избит от голлинията. Последваха и силни минути за домакините, като на два пъти след удари от наказателното поле, нашите бранители спасиха сигурни голове за съперника със самоотвержени изчиствания на топката в близост до вратата ни. Националите ни постепенно изнесоха играта в по-предни позиции и не позволяваха на домакините да организират опасни атаки. Все пак, в 80-ата минута лошо изчистена топка след ъглов удар от българската защита позволи на Алиоски да стреля опасно към вратата, но Наумов имаше късмет при тази ситуация. В последните минути момчетата ни успяха да задържат топката далеч от българската врата и логично последния съдийски сигнал дойде при резултат 1:0 за България.

По този начин националният ни тим запазва мястото си в четвърта урна при жребия за европейските квалификации след месец.

По публикацията работи: Илиян Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна