Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молдова се опасява от прекратяване на руските газови доставки от 1 октмвори

Мая Санду
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че има опасност Русия да намали или дори да спре доставките на природен газ за страната от 1 октомври. Затова правителството в Кишинев вече търси алтернативни доставчици. Санду отбеляза, че от събота цената на синьото гориво за Молдова, според  договора, трябва да бъде значително по-ниска.

Нямаме доверие на "Газпром", че след този петък ще продължи да ни доставя газ, заяви Санду.

Молдова, която е една от най-бедните страни в Европа, е силно зависима от руския газ и е сериозно засегната от поскъпването му заради войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Цената за Молдова варира от месец на месец въз основа на цените на спотовите пазари. Но от 1 октомври формулата, използвана за изчисляване на цената, ще се промени. В момента формулата за цената на газа е 70 процента от спот цената му, която е много висока, и 30 на сто на цената на петрола. От 1 октомври тези стойности ще се обърнат.

В Кишинев през последните два уикенда се проведоха многохилядни протести с искане за оставка на Санду и нейното правителство заради високата инфлация в страната и цените на горивата.

Това бяха най-многобройните демонстрации, откакто Санду спечели убедително президентските избори преди две години, но според анализатори не представляват заплаха за властта.

Президентката е твърдо на страната на Украйна и настоява за членство на Молдова в Европейския съюз. Критиците й я обвиняват, че е трябвало да договори по-добро газово споразумение с Русия.

Миналия петък газовият регулатор на Молдова повиши цените на газа за домакинствата с 27 процента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!