Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ловеч е пред частично бедствено положение заради обгазяване с амоняк

Снимка: Пламен Христов

В Ловеч отново има проблеми с изтичане на амоняк от местното предприятие "Мелта 90". След поредица от сигнали на граждани кметът Корнелия Маринова свика кризисния щаб и съобщи, че обмисля да обяви частично бедствено положение в района около предприятието.

Проблемът е от месец май, когато почти около месец районът около предприятието беше обгазяван.

Маринова призова компетентните държавни институции да вземат отношение по разрешаване на проблема.

"Проблемът с обгазяването излиза извън контрол. Един човек, който робува на своя икономически интерес, превръща гражданите на Ловеч в заложници на този интерес. Независимо от усилията ситуацията се омаловажава. За случая сигнализираме и министъра на вътрешните работи".

На въпрос на БНР - има ли разрешение съдовете под налягане да работят, след като има заповед, че инсталацията не може да работи заради липса на сертификат, Андрей Тенев, собственик на предприятието, заяви, че "са минати технически прегледи, а отмяна на заповедите няма".

"Две трети от тръбната инсталация са нови. Не е изтичал амоняк. Това са амонячни изпарения - когато не работят машините, амонякът се нагрява, изпарява, увеличава налягането и започва да изпуска от всички уплътнения". По думите му има явна намеса на местната власт в бизнеса.

Представители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверяват инсталацията в предприятието. В района е поставена лаборатория на Регионалната инспекция по околна среда и води за измерване на концентрацията на амоняк.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

снимки: Пламен Христов

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.