Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция спира по над 1500 нелегални мигранти дневно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 160 хиляди мигранти са се опитали да влязат в Гърция от Турция от началото на годината, но са били върнати, съобщиха гръцките власти. Според Атина съществена роля за наплива имат граничните служители от турска страна, а освен това са необходими и мерки по границата с България.

Всеки ден само през сухопътната граница с Турция се осуетява нелегално  преминаване на над 1500 мигранти по информация на гранична полиция.

Самите мигранти признават пред гръцките власти, че турски полицаи ги принуждават и подпомагат да преминат границата. Поради засилена охрана от страна на гръцките граничари съвместно с полиция и военни части трафикантите в последно време вкарват мигранти в България, които след това ги връщат в Гърция.

Министър Теодорикакос съобщи, че има споразумение с българския му колега министър Иван Демерджиев за засилване на охраната и на българо-гръцката граница, за да се ограничи мигрантския поток.

Гърция и България охраняват не само своите граници, но и външни европейски граници и натискът от Анкара няма да успее, подчертават властите в Атина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени