Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Швеция започна разследване за възможен саботаж

Говорител на ЕК за течовете от "Северен поток": Засега няма опасност за сигурността на доставките на газ

Огромни количества природен газ изплуват на повърхността на Балтийско море край датския остров Борнхолм

| обновено на 27.09.22 в 18:40
Манометър на газохранилище в Белгия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Засега няма опасност за сигурността на доставките на газ заради течовете от газопроводите  "Северен поток 1" и "Северен поток 2", заяви говорителят на Европейската комисия Тим Макфий. Той уточни, че по първия са установени два теча, а по втория - един.

Макфий допълни, че Еврокомисията е в контакт със засегнатите страни, като се следи и ситуацията с теча и последствията от него върху околната среда и корабоплаването. Говорителят на ЕК припомни, че по "Северен поток" 1 няма доставки от няколко седмици, а "Северен поток" 2 няма лиценз.

Запитан дали Еврокомисията изключва възможността за саботаж той отговори, че е рано да се спекулира за причините. 

За повредите по двата газопровода под Балтийско море Русия не изключва и версията за саботаж, заяви по-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Налягането и в двата газопровода под Балтийско море – "Северен поток" 1 и 2 е спаднало, гласи днешното съобщение на германския мрежов оператор, разпространено след установеното изтичане на синьо гориво от тръбите. Щетите бяха определен като "безпрецедентни", като операторът на мрежата отбелязва, че "разрушаването на три участъка едновременно в един и същи ден е безпрецедентно".

Шведските морски власти съобщиха тази сутрин, че са издали предупреждение за течове от две точки по газопровода "Северен поток 1" в шведски и в датски води.

Говорител на шведската морска администрация уточни, че двете изтичания на газ са много близо едно до друго - североизточно от датския остров Борнхолм. Огромни количества природен газ изплуват на повърхността на Балтийско море, недалеч от остров Борнхолм, показват фотографии, разпространени от министерството на отбраната на Дания.

От Националния сеизмологичен институт на Швеция заявиха пред шведската обществена телевизия, че в районите на течовете вчера са били регистрирани мощни експлозии. Полицията в Швеция започна разследване за възможен саботаж.

"Трудно е да си представим, че течовете са случайни," заяви премиерът на Дания Мете Фредериксен. А полският ѝ колега Матеуш Моравецки заговори направо за "саботаж, свързан с ескалацията в Украйна".

Михайло Подоляк - съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че газовият теч в Балтийско море е "нищо друго, освен терористична атака, планирана от Русия" и "акт на агресия срещу Европейския съюз".

Засега остава неясно какво е причинило течовете. Тази сутрин беше съобщено за значително спаднало налягане и в двете тръби на "Северен поток 1", по който от лятото не тече руски газ към Германия. Проблемът обаче не се отразява на газоснабдяването, успокоиха от икономическото министерство в Берлин. Продължава и запълването на газохранилищата, отбелязват от ведомството.

В нощта срещу понеделник падна налягането по едната от двете тръби на "Северен поток 2", която трябваше да доставя синьо гориво от Русия за Германия. Тръбопроводът беше завършен и запълнен с 300 милиона кубически метра газ, когато германският канцлер Шолц го спря малко преди началото на войната в Украйна.

По-рано днес в северозападния полски град Будно бе официално открит завършеният "Балтийски газопровод", по който през следващите десет години Полша ще получава над 2 милиарда кубически метра газ от Норвегия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени