Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Налбантов: Новомобилизираните руснаци вече са взимани, товарени и хвърляни като пушечно месо на фронтовата линия

Илия Налбантов
Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна навлезе в по-решителна фаза след обявената частична мобилизация в Русия. Това се случва на фона на провежданите референдуми в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. В Русия пък има протести заради мобилизацията.Някои от мобилизираните руснаци вече ги изпращат директно на фронтовата линия, обясни пред БНР военният експерт Илия Налбантов.

„Даже има информация за поражение от украинските въоръжени сили. Новомобилизираните са изпратени без никаква подготовка на фронтовата линия в Луганска област. Просто ги взимат, натоварват ги  и ги хвърлят като пушечно месо на фронтовата линия. Това е практиката на съветското и сегашното руско мислене. То води до геноцид на руския народ. Просто трябва да запушат пробивите, които е направила украинската армия"

Украинската армия следи и се подготвя с нестандартни действия, обясни експертът.  "Случва се благодарение на възприетата концепция за инициатива на младшите командири. Те нанасят големи поражения на руските въоръжени сили".

В Русия има непредвидимост в политическите решения, заяви той.  „Не може да се вярва на руското командване и политическо ръководство. Военните действия ще приключат, когато бъде детрониран този, който управлява в Москва и се наложи друг тип управление, или украинската армия ще изтласка руснаците извън своите граници".

За много хора е ясно, че провежданите референдуми са предпоставка за изпращане на наборна армия на фронтовата линия, смята Налбантов. "Търси се форма Русия да се обяви за нападната от Украйна. Всичко това е в рамките на пропагандата, която в момента се води там. Съпротивата на руското общество срещу войната нараства".

По отношение на ядрените сили, по непотвърдена информация, е възстановена комуникацията между руските и американските военни, съобщи експертът.

"Преди седмица се извършиха тестови полети на самолети, които носят прецизно оръжие на борда си. Западът възприема тези заплахи сериозно. Ако Русия тръгне да извежда ядрените си боеприпаси от местата за съхранение, това се следи от космоса и от агентурните разузнавания и ще има един - единствен изпепеляващ удар. Русия едва ли ще може да отвърне. Те си дават сметка за това. Цялата реторика е за да се мобилизира руското общество и да му се вдъхва увереност в политическото ръководство".

Българските политици от всички цветове проявяват абсолютно политическо безхаберие в продължение на 30 години, заяви Илия Налбантов. "Това е целенасочен слугинаж в полза на Москва. Българската армия не развива адекватни и съвременни способности за отбрана. Вижда се, че не можем да се защитаваме с тази остаряла военна техника. Дочувам, че има някакви си 13 приоритетни проекта, за които са отделни 6 милиарда лева. Това е абсолютно недостатъчно".

Военните действия в Украйна ще носят успех на украинските въоръжени сили, категоричен е експертът.

Цялото интервю на Людмила Железова с Илия Налбантов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!