Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театрален фестивал събира артисти от Балканите в Благоевград

Нов фестивал – Балкански театрален фестивал, ще радва жителите и гостите на Благоевград в началото на новия творчески сезон. Новината съобщи екипът на Драматичния театър "Никола Вапцаров", който е организатор на театралния форум, с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Националния фонд "Култура" и на Община Благоевград.

"От много години имаме идея с екипа на театъра да възстановим практиката Драматичният театър "Никола Вапцаров" в Благоевград да организира свой собствен театрален фестивал. И фактът, че Благоевград  е изключително близо до граници с други държави, ни наведе на мисълта, че е изключително подходящо място за създаване на Балкански театрален фестивал, какъвто в България досега няма с такъв конкретен фокус – Балкански страни", разказа в "Артефир" Маргарита Мачева, директор на Благоевградския театър.

Първото издание на фестивала ще се проведе от 24 до 29 октомври и ще предложи основна програма, включваща едни от най-гледаните и награждавани български спектакли през последната година, както и съпътстваща програма с други интересни събития.

Театралният форум ще бъде открит на 24 октомври с премиерно представление на театъра домакин – "Момчето от последния чин" от Хуан Майорга, с режисьор Тея Сугарева-Савова. В спектакъла ще дебютират най-новите попълнения в Благоевградската трупа.

Чуждестранното участие в първото издание е на актьори от Косово и Северна Македония, като амбицията на организаторите е в следващите години да се включат колегите им от Сърбия, Гърция и Румъния. 

В звуковия файл можете да чуете целия разговор с Маргарита Мачева, директор на Благоевградския драматичен театър, с още подробности за програмата на тазгодишния Балкански театрален фестивал.

Снимка – Радио Благоевград
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна