Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи гласуването на референдумите в четирите украински области

| обновено на 27.09.22 в 21:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 96% от хората в окупираните територии в Източна Украйна са гласували за присъединяване към Руската федерация, сочат предварителните резултати, обявени от руските власти. 4-дневните незаконни референдуми приключиха в 16:00 часа, само час и половина по-късно вече бяха обявени резултатите от преброени над половината бюлетини в Запорожка и Херсонска област. Така се отваря пътя към анексиране на 15% от територията на Украйна.

Горната камара на руския парламент ще разгледа включването на четирите украински региона в Русия на заседанието си на 4 октомври, заяви пред РИА Новости председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко.

В четвъртия ден от гласуването на плебисцитите  за първи път бяха отворени избирателните секции, а още сутринта жителите бяха приканени да дадат своя глас.

В телевизионно изявление руският президент Владимир Путин увери: "Спасението на хората в териториите, където се проведоха референдумите, е основен фокус и в центъра на вниманието на нашето общество и държава."

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че гласуването ще има радикални законови последствия, а бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че Русия има правото да защитава територията си с ядрено оръжие.

"Това със сигурност не е блъф", допълни Медведев, който е заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Още утре руската Държавна Дума ще премине към обсъждане на анексирането на окупираните украински територии, а в петък президентът Владимир Путин ще произнесе официална реч пред двете камари на парламента и ще подпише анекс за присъединяването на областите.

С анексирането на Донбас, Херсонска и Запорожка област Русия си осигурява сухопътна връзка между федерацията и анексирания още през 2014 година Кримски полуостров.

Киев и Западът отхвърлиха допитванията и заявиха, че няма да признаят резултатите:

Съединените щати обявиха, че Западът никога няма да признае псевдореферендумите в Източна Украйна, а американският държавен секретар Антъни Блинкън повтори, че срещу Русия ще бъдат наложени допълнителни санкции.

"Нагло нарушение на международното право" - така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи незаконните референдуми в Източна Украйна. В туит Столтенберг написа: "Тези земи са на Украйна!"

От Европейската комисия обявиха, че ще санкционират всички граждани, които участват или подпомагат по някакъв начин провеждането на референдумите в окупираните територии, а украинският външен министър Дмитро Кулеба призова:

"Нужна е сериозна реакция, а не да се ограничаваме с козметични мерки. Колкото по-мека е реакцията на така наречените референдуми, толкова по - голяма ще е мотивацията на Русия да ескалира и да анексира още територии."

Кулеба направи изявлението съвместно с френския външен министър Катрин Колона, която пристигна на изненадваща визита в Киев: "Псевдореферендумите в окупираните украински територии и заплахите от Москва, че ще брани тези територии с всички средства, няма да въздействат по никакъв начин на дипломацията и действията на Украйна на бойното поле", заяви още Кулеба.

"Нито псевдореферендумите в окупираните територии, нито ядрените заплахи на Русия ще отклонят Украйна от намерението да освободи всичките си земи, заяви Михайло Подоляк", съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Подоляк призова останалите ядрени сили да предупредят Русия, че на евентуална употреба на стратегическо или тактическо ядрено оръжие от нейна страна ще бъде отговорено с конкретни действия, а не само с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

А украинската армия продължава контраофанзивата на изток. Днес  украинците си върнаха контрола върху Купянск-Узловой - един от най-големите логистични центрове в Харковска област. След началото на украинската контраофанзива в Харковска област от началото на септември руските сили се отдръпнаха зад фронтовата линия при реките Оскол и Северски Донец.



 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна