Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Анастасов: От години Италия е управлявана от правителства без политически водач

Снимка: стопкадър ТВ Европа

"Особената италианска специфика ще направи така, че Джорджа Мелони да е заложник на две малки формации, с които се различава по много неща. Би било прибързано и повърхностно, ако се опитаме да видим сегашния успех на Мелони като реакция на технократското управление на Марио Драги".

Това каза пред БНР политологът Христо Анастасов.

И допълни, че победата на Мелони е служебна спрямо директната парламентарна политика - "и тя е от вакуума, който съставя отказът на Драги да се включи в обикновената политика".

"Мелони и съюзниците ѝ вкарват евроскептично правителство спрямо собствената заявка и на трите компонента в бъдещата управляваща коалиция. Това не означава, че се очертава Италекзит".

В предаването "Нещо повече" Анастасов посочи още, че голяма част от италианците не се припознават в представителството си:

"От четири години Италия е управлявана от правителства, които не са с политически водач. Това показва на хората, че е една алтернатива на партийната система, което е опасно за всяка демокрация. От друга страна - след като нещата вървят при правителства, които идват от никъде и с министър-председател, който е спасител, извлечен от някъде, защо да ходим да гласуваме. Това е изкушението на човека, който не се осъзнава като гражданин и това е опасно за всяка демокрация".

Интервюто с Христо Анастасов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна