Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предстои изграждането на 1230 км магистрали

Снимка: БГНЕС

Предстои изграждането на 1230 км магистрали. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

По думите му е необходим стриктен график и цялостна стратегия за изпълнението му.

"Построили сме не повече от половината от магистралите, които е трябвало да изградим преди десет години. България няма ясна стратегия по строителството на големите инфраструктурни обекти. Всички спорове стават за дадени пари и малки участъци, но нямаме нито ясна представа кога ще завърши проектирането на магистралите, нито кога ще ги изградим. Би трябвало следващите правителства да направят подобна стратегия, защото страната е изключително изостанала. 38 на сто от магистралите, които трябва да се проектират и да се построят в България, са с изключително незадоволително проектантско и с никакво строително решение", заяви арх. Шишков.

Той посочи, че най-важното направление е по посока "север - юг" - от Русе за Маказа, връзката от Румъния към Гърция. Започнахме с първата част от тази връзка, участъкът е с обща дължина "Русе – Велико Търново" 67 километра, "Велико Търново - Свиленград" - още 218 км, каза министърът и посочи, че е належащо да се започне бързо да се проектира и да се строи.

Други важни обекти са магистралите "Черно море" и "Рила", както и магистрала "Хемус", която е без проектни решения за 7, 8 и 9 лот.

За улесняване на връзките по направлението север – юг ще се работи за завършване на трасето между Монтана и Враца от пътя Видин – Ботевград и магистралите "Черно море" и "Русе – Велико Търново". 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.