Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С мисъл за обществото и демокрацията

Млади учени започват поредица от граждански форуми

Михаил Ангелов и Леонард Георгиев

Технологиите на Четвъртата индустриална революция (Индустрия 4.0) видоизменят обществата по света с безпрецедентна скорост, откривайки пред човека невиждани до момента възможности, но и редица предизвикателства. Развитието на изкуствения интелект, автоматизацията на работните процеси, постиженията в биоинженерството и генното инженерство постепенно трансформират всеки сектор на човешката дейност. И когато ключовите думи на международната политическа сцена трябва да бъдат „сътрудничество“ и „прогрес“, светът потъва в мрака на новата „Желязна завеса.“

Това е част от мотивировката на организаторите на първия от редица форуми на „България 4.0“, който се проведе в началото на седмицата.

Петима лектори представиха своите социални каузи, идеи и възможни решения.

Първата стъпка към решаването на конкретен проблем, е правилната му артикулация пред обществото, представянето на възможни решения и отстояването на принципни позиции, смятат участниците.

Срещата се проведе с представители на министерства, бизнес, образование, политически активисти, НПО, общественици, културни дейци, журналисти и граждани.

Двама от лекторите на форума гостуват в Радио София.

Темата на Михаил Ангелов е "Психичното здраве – предизвикателството на 21-ви век", а на Леонард Георгиев – "Демокрацията в криза – правото на избор".

Чуйте техните разсъждения, провокирани от Антония Каменичка.

  • "България 4.0" е мултидисциплинарна организация (think tank), която обединява успешно енергията и идеите на младите учени, с опита на доказаните експерти. Организацията е учредена през 2021г. като НПО с нестопанска цел.
    В момента в нея членуват около 20 души.
    Работят по няколко направления – образование, глобални предизвикателства, изкуствен интелект и биоинженерство и други.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.