Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на лейбъристите във Великобритания обеща държавна енергийна компания

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че ако дойде на власт ще гарантира „ново начало“ за страната, като се започне от грижата за трудовите хора до осигуряване на енергийна независимост. Това стана по време на предпоследния ден на  годишния конгрес на лейбъристите.

Много части от речта на Киър Стармър бяха бурно аплодирани, но най-много овации събра изявлението, че лейбъристите ще учредят нова обществена енергийна компания, която ще работи с възобновяеми източници, в резултат на което ще паднат сметките, ще бъдат създадени нови работни места и ще се осигури енергийна независимост. Въпрос, който вероятно е най-актуалния в момента.

Ролята на тази държавна компания ще бъде да осигурява допълнителен енергиен капацитет заедно с частния сектор, да наложи Великобритания като суперсила в областта на "чистата енергия" и да гарантира дългосрочно енергийна сигурност.

Киър Стармър цитира думите на Тони Блеър, че Лейбърстката партия е политическото крило на британския народ. Той изтъкна, че лейбъристите са в центъра на политическия живот и са партията , която мисли за всички, не само за най-богатите, както консерваторите.

Както през 1945, 1964 и 1997 година сега е моментът за лейбъристите, заключи Стармър.

Лидерът на лейбъристите обвини управляващите консерватори, че напълно са загубили контрол върху икономиката. Стармър обеща увеличение на персонала в националното здравеопазване, като се започне още от приема на повече студенти по медицина и удвояване на броя на медицинските сестри.

Той каза, че независимо от това дали са гласували "за" или "против" Брекзит, всички са били подведени, така че негова задача ще бъде Брекзит да започне да функционира правилно.

Политическите анализатори виждат в речта на Киър Стармър ясна заявка и готовност да управлява. Тази сутрин бе разпространено ново проучване на общественото  мнение на YouGov, което дава впечатляваща 17-процентна преднина на лейбъристите пред консерваторите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!