Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга-памет с кадри от войната в Украйна ще бъде готова през лятото на следващата година

Международното издателство за социално ангажирана фотография FotoEvidence Press обяви, че ежегодната му награда за книга през 2023 година ще бъде посветена на руската инвазия в Украйна. Издателството е основано през 2010 година в Ню Йорк и сред неговите създатели е българската фотографка Светлана Бахчеванова. Основната задача на FotoEvidence Pressе да публикува фотокниги, които документират доказателства за нарушения на правата на човека и фотографски разследвания от всички точки на света.

"Всяка година даряваме наградата FotoЕvidence Book award на един фотограф, който дълги години е работил върху някакъв проект, но този път решихме да посветим книгата на военните престъпления, извършени на украинска земя и книгата ще бъде с кадри на много фотографи, както украински, така и международни" – казва Светлана Бахчеванова – В началото на инвазията там имаше много фоторепортери, ще покажем и истории и индивидуални портрети на хора. Това ще бъде книга-памет, защото светът никога няма да бъде същият след тази война"

"Когато крайната редакция на книгата е готова, фотографиите ще бъдат прегледани и проверени, всеки кадър ще бъде истината. Доверието трябва да се гради и аз ще започна с това, да публикувам книга, в която всичко е истина" – казва още Светлана Бахчеванова. Освен в книгата, която ще бъде подарявана на библиотеки по света, кадрите ще бъдат показани и в пътуваща изложба. "Планирам да я публикувам на различни езици, например на български, даже в момента преговарям с едно издателство и е много важно точно в България тя да се види" – допълва Светлана Бахчеванова. "Най-трудното за фоторепортера не е да отразява война, а да се върне след това и да продължи да живее" – казва тя. Чуйте разговора със Светлана Бахчеванова в "Какво се случва".


Светлана Бахчеванова завършва фотография в София. Тя е първият фото редактор на вестник "Демокрация".
През 1997 г. става първата жена директор на фотографската секция на Българската телеграфна агенция (БТА).
Тя документира революцията в Румъния , войната в Косово, разделянето на Съветския съюз . От години живее извън България.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна