Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пилот пострада след катапултиране от Су-25 край авиобаза "Безмер"

Снимка: БГНЕС, архив / Снимка: БГНЕС

Български пилот е пострадал при разбиването на изтребител-бомбардировач Су-25 край авиобаза „Безмер“. Министерството на отбраната твърди, че пилотът е в добро състояние. Инцидентът е станал по време на тренировъчен полет около 14.00 ч. днес.

Военният самолет Су- 25 се е разбил, а пилотът е катапултирал. Била му е оказана първа медицинска помощ. Предприети са незабавни действия за транспортирането му до ВМА в София.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътуват към авиобаза "Безмер".

Това не е първият инцидент с военни самолети. Последният случай е от юни 2021 година. Тогава  МиГ-29 падна в Черно море. А пилотът загина.

България има 8 бомбардировача Су-25. Преди повече от година те преминаха капитален ремонт в Беларус.

Докладът за състоянието на отбраната за 2021 г. отчита, че за една година има 43 авиационни произшествия. От тях 37 авиационни инцидента, пет сериозни инцидента и една катастрофа. Това е с девет повече, спрямо 2020 г. и бележи най-критичния период за последните 10 години. Тежките авиационни произшествия (катастрофа и три от сериозните инциденти) са свързани с проявата на субективния фактор. Същевременно се запазва тенденцията повечето от авиационните произшествия (65%) да са вследствие от откази на авиационната техника. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!