Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки деца се запознаха с катеренето в рамките на Банско филм фест

7
Катерене за деца
Снимка: Антонио Вълчев



Десетки деца за поредна година се срещнаха с нови дейности и познания сред природата като част от Детската програма на Банско филм фест. Международният фестивал за планинарско и екстремно кино се проведе от 21 до 25 септември, а програмата за най-малките е неизменна част от събитието вече близо 20 години.

Децата имаха възможност да влязат в неелектрифицирана пещера, да се научат да ползват компас и да се ориентират по карта, да наблюдават звездите с телескоп, както и да се катерят - на скали и по изкуствена стена.

На скалите край Банско

Лекторите традиционно са изявени алпинисти, геолози, спелеолози, астрономи и други специалисти, които участват доброволно в програмата, а децата се учат безплатно от най-добрите в съответните области.

Стената в с. Баня

Дойчин Боянов е сред най-успешните алпинисти. Изкачването му на Еверест от север през 2004 г. без допълнителен кислород не е повторено досега от друг българин. Бил е на осемхилядниците Нанга Парбат и Гашербрум 1. Изкатерил е легендарни маршрути по големите стени в света. Има премирни изкачвания в Пакистан и Антарктида. Преподавател е в НСА.

Най-малкият участник Петър и Дойчин Боянов

Децата слушаха мотивационна лекция за катерене, имаха възможност да покатерят на скалите край Банско, обект "Пещерите", както и на изкуствената стена в село Баня. Там се проведе състезание на името на основателя на Банско филм фест Петър Атанасов. 

Участници в състезанието

Победиха 14-годишната Калина Байлова от НСА и съотборникът й Минко Доневски.

Първите 3 при жените

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени