Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катапултиралият пилот на Су-25 полк. Пейо Дончев е в добро състояние

| обновено на 28.09.22 в 19:44
Полк. Пейо Дончев е бивш командир на авиобаза "Безмер"
Снимка: Добромир Видев

Пострадалият при разбиването на щурмовик български пилот е в добро състояние, съобщиха от Министерството на отбраната. Инцидентът е станал по време на тренировъчен полет край авиобаза "Безмер".

Няма опасност за живота на пострадалия при инцидента на авиобаза "Безмер" пилот, съобщиха от Военно-медицинска академия, където е настанен той. Направени са обстойни прегледи и изследвания, мъжът е в добро общо състояние, контактен и адекватен, без данни за травматични увреди. Остава за наблюдение в болницата.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пристигнаха в Безмер, където дадоха брифинг за случилото се.

Министър Стоянов съобщи, че пострадалият пилот е 49-годишният полковник Пейо Дончев, който е бивш началник-щаб на авиобаза "Безмер". Той е в добро здравословно състояние и му извършват прегледи във Военно-медицинска академия. Министърът каза още:

"Няма подаден сигнал за отказ на авиационната техника, но отчитайки факта, че процесите са изключително скоротечни, пак казвам, че пилотът е действал изключително целесъобразно, след като е жив. Така че правилно е действал".

"Пилотът се катапултира успешно и това е най-правилното решение в такава една ситуация, в която е изпаднал. След катапултирането пилотът е в добро здравословно състояние, контактен е, лично разговарях с него. Чувства се сравнително добре. В момента е във Военно-медицинска академия, където му се извършват прегледи".

Министърът отговори негативно на въпрос дали пилотът е избрал мястото за катапултиране.

"Не, категорично. Няма време да избираш място в тази ситуация, особено в процеса на кацане, когато скоростта по принцип е малка".

Димитър Стоянов каза, че самолетът е паднал преди полосата за излитане и кацане, "на определено разстояние, далече от населени места".

По данни на военната прокуратура в Сливен инцидентът със самолет Су-25 е станал около 14 часа при тренировъчен полет.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна