Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДФ "Земеделие" изплати над 340 млн. лева държавна помощ

Снимка: Ани Петрова

Държавен фонд "Земеделие" изплати над 340 милиона лева държавна помощ за преодоляване на негативното икономическо въздействие от руската агресия срещу Украйна. Финансовата подкрепа е получена от 35 хиляди стопани. По мярката остават още 85 милиона лева, които ще бъдат изплатени през декември.

Приемът по схемата за държавната помощ беше съкратен по настояване на стопаните само в периода 1 -16 септември. Парите си днес получиха стопаните, при които административните проверки и проверките на място са приключили.

Утвърденият бюджет по схемата е 426 млн. лева. Остатъкът от днес от над 85 млн. лева ще бъде изплатен след извършване на последващ контрол.

Максималният интензитет на помощта е до 62 евро на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти.

В сектор животновъдство най-много получават фермерите, отглеждащи млечни крави под селекционен контрол - 468 лева на глава. Най-малка е сумата за овце - по 50 лева на глава.

В растениевъдството традиционно най-сериозна е помощта за оранжерийните домати, пипер и краставици, отглеждани в отопляеми оранжерии - по над 68 хил. лева на хектар

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна