Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръща се най-големият форум за производство на плодове и зеленчуци у нас

Четвъртото издание на престижния форум ще се проведе на 11 октомври в Интер Експо Център

Това е най-големият форум в страната за производство и реализация на плодове и зеленчуци се завръща. InteliFresh 4.0 ще представи разнообразни решения в градинарството, насочени към по-голяма производствена ефективност и по-добра пазарна ориентация.

Датата е 11 октомври 2022, мястото – Интер Експо Център, София. Следвайки мотото си „От градината до щанда“, четвъртото издание на престижния бизнес форум ще срещне производители на плодове и зеленчуци с водещи търговци в страната, преработватели, както и с доказани доставчици на технологии и услуги.

Един от акцентите на форума е повишаване ефективността на стопанствата чрез въвеждане на нови сортове, технологии и средства за защита на продукцията и намаляване разходите. За ноу-хау се разчита основно на чуждестранен опит, като неразделна част от форума е и нарочна бизнес мисия от Нидерландия.Като лидер в производството, кооперирането и търговията, нидерландската страна ще има отделен панел в конферентната част на програмата, по време на която ще бъде споделен опит, иновативни технологии и цялостни решения в овощарството и оранжерийното производство. Желаещите да се свържат директно с чуждестранните компании ще имат възможност да направят това по време на отделна сесия за бизнес срещи.

“Имаме повод да бъдем оптимисти. България е прекрасна страна за развитие на земеделие. Може би с една по-рязка реформа в сектора можем да постигнем по-сериозни резултати“, казва в ефира на “Нашият ден“ Николай Вълканов, управител на фондация "ИнтелиАгро".

Войната и производството у нас

“Войната беше катализатор в няколко направления. В голяма степен изместване на оранжерийните производства в северната част на света е било поради достъпа до евтин газ, именно липсата му сега може да бъде истински катализатор за промени. Защото не само извън сезонното производство може да се премести на юг, но то като цяло ще намалее“, посочва още той.

Необходимост от технологично обновление

“Стопанствата, които се занимават със зеленчуци, трябва да растат първо като площ, второ като добиви, трето като доходност от единица площ и единица вложен труд. Виждаме, че особено по отношение на труда, ефективността в нашите стопанства е значително по-ниска отколкото в други държави, с които се съревноваваме. Тук искаме да сложим акцент върху технологичното обновление“, казва още той в интервю на БНР и допълва:

“По отношение на овощарството също виждам много сериозен момент на преструктуриране, тъй като близо една четвърт от градините са на възраст над 20 години, която малко или много ги извежда от стопански добиви. В тези градини би трябвало да започне един процес на обновление“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна