Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златна роза" 2022: А ти кога за последно ходи на кино?!

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Културата – това е правилото, изкуството – това е изключението в нея", казва революционният френски режисьор Жан-Люк Годар, който трансформира света на киното. И точно към това изключение се стремят всички, които обичат филмите – киното да бъде възприемано преди всичко като изкуство, което отглежда вкус и отношение. Създателите на българско кино и всички, отдали себе си на него, не правят изключение.

Как обаче се образова публика в любов към киното и желание за размисъл над това, което то прокарва като послания? И то млада публика, в която засее ли се усещането за живот на екрана, който дълго битува у човека и след финалните надписи на един филм – остава завинаги. Как се привлича същата тази публика обратно в киносалона във време на възход на конкурентната дигитална среда? Как хората, които живеят в непривилегиранованите части на страната ни, могат да разберат за какво говори Бертолучи, когато казва "да влезем в залата и да сънуваме един и същи сън заедно"? Защо е важно да се размишлява над тези въпроси, да се търсят добрите примери и възможността за тяхното прилагане и у нас?

Юбилейното 40-о издание на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" повдигна и тази тема. Освен наситената с емоционални филми конкурсна и съпътстваща кинопрограма, множеството срещи с екипи, от които за пореден път се затвърди тенденцията, че именно така се привлича и задържа любопитството на зрителите към даден филм и изложбата на незабравимите, фестивалът организира и отворени дискусии, които обговарят състоянието, развитието и бъдещето на киното у нас. Една от тези дискусии беше организирана от "Творческа Европа МЕДИА" – България и целеше да говори за киното днес, а именно – за предизвикателствата, пред които е изправен традиционният кинопоказ, за начините, по които киното може да достигне до нови публики, да ги образова и да създаде практика на гледане у тях, най-вече у младите, и за нуждата от изграждане на една добре формулирана политика в тази посока.

В рамките на дискусията бяха представени успешните практики, подкрепени от програма "Творческа Европа МЕДИА". В частност беше споделен опитът на бюрата на програмата, която подкрепя европейското кино от 1991 година, у нас и на Балканите. Участие взеха и представители от Хърватия, Гърция и Северна Македония.

Дискусията даде повод за разговор и в ефира на "Какво се случва", където директорът на бюрото на "Творческа Европа МЕДИА" в България Камен Балкански, програмният директор на Дома на киното в София Христо Христозов и Ралица Асенова, съосновател на сдружение "Арте Урбана Колектив" и координатор на CinEd – Европейско кинообразование за деца и младежи, се запитаха кога за последно всеки от нас е ходил на кино.

Чуйте разговора в звуковия файл и ако имате желание – задайте този въпрос и на себе си.

Снимка – ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна