Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Севлиево отново търсят най-голямата тиква - наградата е 1000 лева

2
Снимка: Ани Петрова

За предстоящия празник на тиквата в Севлиево отново се търси тиква гигант. Конкурсът сред стопани от страната е традиционен и след като миналата година празникът беше отменен заради пандемията, този октомври фестивалът и есенният панаир ще се проведат за 17-и път.

Конкурсът „Тиква най-..., най-...” привлича интереса на производители от цялата страна, както и на публиката, любопитна да види гигантски екземпляри и тикви в причудливи форми. Надпреварата е част от програмата за предстоящия през октомври празник на тиквата и есенния панаир в Севлиево, в чийто покрайнини по традиция се отглеждат много тикви.

Организаторите от местната община обявиха, че приемат заявки за конкурса и осигуряват награда от 1000 лева за онзи производител, осигурил най-голямата тиква в надпреварата.Ще бъдат отличени и стопаните, отгледали най-дългата и най-малката тиква.

До 13-и октомври ще се приемат експонатите за конкурса, който миналата година беше отменен заради пандемията. През есента на 2020-а тиквата гигант, донесена за празника в Севлиево от село Гърмен, беше с тегло 300 кг.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна