Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов пред БНР: Стъпката между Формула 4 и Формула 3 е огромна

10 победи - това е равносметката до сега за българският пилот Никола Цолов в испанската Формула 4. Събота и неделя 15-годишният българин има реалната възможност да спечели титлата в шампионата и то кръг преди края на сезона.

Никола пише история в автомобилния ни спорт, защото следващата година ще стане първия българин, който ще се състезава във Формула 3. Миналата седмица талантът, който бе забелязан от легендата във Формула 1 Фернандо Алонсоq направи първите си тестове с такъв клас автомобил .

За подготовката, надеждите, тестовете, както и за предстоящите изпити в училище, чуйте Никола Цолов в специално интервю на БНР.



Никола Цолов с Фернандо Алонсо в Дубай

„Шампионатът върви супер. Мисля, че съм добре подготвен за състезанието тази седмица. Никога не съм карал на тази писта. За съжаление пропуснах тестовете миналата седмица, защото участвах в тестовете за Формула 3. Сега проведох добра подготовка на симулатора за да свикна с нея. В отбора са изключително доволни от постиженията ми до момента. С Фернандо Алонсо не се виждам често, но се чуваме по телефона след всеки мой старт. Той също е изключително доволен от работата ми“, сподели Никола Цолов и допълни:

„Стъпката между Формула 4 и Формула 3 е огромна. Около 15 секунди на обиколка, което е много. Това е най-голямата стъпка във формулите. По време на тестовете миналата седмица не ми беше лесно да се адаптирам бързо, но се получи много добре. Най-впечатляващото нещо е аеродинамиката. Всичко е много ново. Съединителят вече не е на педалите , а е волана. Трябваше да науча много нови неща, но мисля, че се справих много добре. Следващите официални тестове с Формула 3 ще са следващата година, месец преди старта на сезона във Формула 1, за това през зимата трябва да се подготвя много добре. През 2023 във Формула 3 ще караме в укендите, когато се провеждат състезанията във Формула 1, на същите писти. Всичко вече става много професионално и много скъпи. За това търсим спонсори. Все още не е ясно в кой отбор ще карам следващата година, нито какво ще карам. Сега на тестовете на пистата Херес не бях с отбора, за който се състезавам във Формула 4 – Кампос, бях с френския ART. Има интерес от други отбори, най-вече когато се справяш добре“, разказа още младият ни пилот.

Никола Цолов

„Доста съм напред в шампионата на Формула 4 тази седмица на пистата Навара няма да е нужно да рискувам толкова т.е. мога да завърша втори или трети. Това ще ми донесе много точки и така ще спечели шампионата. Но, аз винаги се стремя към победата. Най-добрият начин да спечеля шампионата е като спечеля състезанието. Освен състезания, сега ми предстоят и изпити в училище. Трудно е. Най – много ми се опират литературата и математиката, но ще се справя“, завърши Цолов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени