Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиосимфониците откриват сезона с концерт, за който е писан сонет

В програмата на 30 септември са ранни творби на Прокофиев, Шостакович и Лазар Николов

Маестро Марк Кадин
Снимка: Радио София

Новият сезон на Симфоничния оркестър на БНР се открива на 30 септември от 19.00 часа в зала „България“ с една от най-забележителните и изпълнявани творби на ХХ век - Трети концерт от Сергей Прокофиев.

Солист е пианистът Гиорги Гигашвили, който само на 22 години, но е носител на редица награди от международни конкурси и активно концертира по целия свят.

"За новия концертен сезон избрах такива композитори, които в някаква степен са имали проблеми с властите – обясни пред Радио София Марк Кадин - главен диригент на Симфоничния радиооркестър. – Шостакович е бил почитан, оглавил е някакви комунистически съюзи, но това е краят на живота му. Прокофиев също се връща в Съветския съюз след работа в Европа и САЩ – точно когато се води битка с формализма в музиката (1948-1952 г.) За съжаление и в България Лазар Николов е преживял подобна критика – под влияние на вълната за търсене на широките маси."

Кадин поясни, че все пак е подбрал произведения от ранните творчески периоди на композиторите.

Публиката ще чуе Сюита от балета „Болт“ на Дмитрий Шостакович, който навремето (1936 г.) - след първото представление, е бил забранен от властите.

С изпълнението на Сюитата за оркестър (1946 г.) ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на автора ѝ Лазар Николов.

А за Третия концерт на Прокофиев, руският поет символист Константин Балмонт  е написал сонет със същото име.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна