Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тази вечер връчват филмовите награди "Златна роза" за 40-и път

Снимка: БНР

Тази вечер, 29 септември 2022 г. от 19:00 ч. ще се състои церемонията по връчване на наградите "Златна роза" от 40-о издание на фестивала за български игрален филм. Илко Ганев, член на международното жури на фестивала разказа подробности пред Радио София в разговор с Катя Василева. Тази година, по думите му, журито е петчленно с председател киноисторика и продуцент Александър Донев, като то включва и представители от чужбина.

"Всеки си дава сметка, че когато се посочват едни успехи спрямо други, това може да бъде доста деликатна тема, доста деликатно поле, в което се пипа. Със сигурност мога да кажа, че не беше лесно да се вземат едни решения за сметка на други. Изгледахме около 15 пълнометражни филма. Трябваше да изпреварим малко прожекциите, имаше някои закрити прожекции за журито, за да можем да отделим достатъчно време за обсъждане. Имаше дни, в които гледахме и по 5 прожекции на филми с времетраене близо 2 часа", сподели Ганев.

Той добави, че журито е обръщало внимание на работата на целия снимачен екип реализирал всеки един от филмите, като тя също е била обсъждана. Ганев подчерта, че когато е имало няколко силни постижения, които е трябвало да бъдат отбелязани само с една награда в една категория е било изключително трудно да се вземе решение.

"Имахме и независимия поглед на двете момичета, които не са от България, не познават творците, не са част от взаимоотношенията. Те си гледаха кино, като на кино и за тях голяма част от творците бяха непознати, което за нас беше изключително ценно, защото това е страничният поглед, обективният поглед", каза Ганев.

Той посочи, че по статут журито, което оценява филмите в пълнометражната програма връчва няколко специални награди в различни категории, както и почетна награда. Тя отбелязва конкретни постижения, които не са успели да влязат в другите категории. Тази година статуетката "Златна роза" е дело на Надя Розева.

"Ако изкуството, което правим, изкуството, което развиваме и разпространяваме, кино изкуството не успее да промени по някакъв начин мисленето, да накара хората, от които зависи то като държавна културна политика да му обърнат внимание, да насочат енергията, усилията и експертизата си към това да го развият, всъщност няма да има никакъв смисъл да продължаваме", сподели Ганев и допълни:

"Златната роза" е като онзи символ и цвете, което е изключително красиво, но има бодли. И тези бодли са не толкова опасни, не толкова трънливи, като задължителен елемент, който оставя някаква болка. Тези бодли са събуждащи. Такива бодли, които трябва да ни отрезвят от време на време. Бодлите на цветето роза са тези, които ни карат да се чувстваме живи, да не забравяме, че красотата е преходна, временна и да не се вземаме толкова на сериозно".

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.