Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ увеличава нивото на антицикличния капиталов буфер - 2% през четвъртото тримесечие на 2023 г.

| обновено на 29.09.22 в 20:00
Снимка: архив БНР

Българската народна банка увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции, на 2% през четвъртото тримесечие на 2023 година, съобщиха от Централната банка.

Показателят, който представя прогнозата на БНБ за бъдещи периоди, се изменя с дълъг срок на предизвестие, за да могат банките да осигурят необходимия ресурс.

Буферът представлява оценката на БНБ за състоянието на икономиката и развитието ѝ.

Заради влошаващата се икономическа ситуация, обоснована основно от високите енергийни цени и проблемите с веригите на доставки, БНБ прибегна до ново повишаване на антицикличния капиталов буфер за рискови експозиции или казано по друг начин – кредити, които има по-висок риск да не бъдат обслужени.

Практически това означава, че Централната банка изисква от банките да бъдат готови за по-високо ниво на необслужвани кредити от настоящото.

Промените в показателя се анонсират доста по-рано, за да могат банките да отговорят на новите регулаторни критерии. Към момента този буфер е половин процент, но от 1 октомври ще бъде 1 на сто.

От началото на следващата година ще има още едно повишение до 1,5 %, като стъпките за това вече са известни.

"Протичащият процес на бързо покачване на лихвените проценти в глобален мащаб ще намери отражение върху финансовото състояние на кредитополучателите посредством увеличението на разходите за обслужване на кредитните задължения", пише в съобщението на БНБ.

И още: "Трайно запазилите се високи темпове на кредитен растеж и повишената несигурност в икономическата среда налагат увеличение на нивото на антицикличния капиталов буфер на 2,0% от 1 октомври 2023 г., с което да се засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките", посочва БНБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!