Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция срещу купуване на гласове в Столипиново, Шекера, Асеновград и Кричим

| обновено на 30.09.22 в 14:51


Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, се провежда в Пловдивска областДо 9 ч. днес  са проверени 10 сигнала за нарушение на изборното законодателство.  Осем от тях са за открити списъци с имена и суми в магазини в пловдивските квартали „Шекер махала” и „Столипиново”, гр. Куклен, гр. Баня и с. Градина. Останалите два са за предлагане на суми срещу гласуване за определена политическа партия. 

Проверени са 966 души, 791 автомобила, 44 търговски обекти, 14 заложни къщи, 10 дружества за бързи кредити, 5 игрални зали.

Проверени над 55 рискови зони и места с компактно население, проведени 10 беседи с техни лидери. Изготвени 134 предупредителни протоколи по чл. 65 от ЗМВР, 11 от тях са с конкретна насоченост за изборите. Съставени са и 82 акта за установени административни нарушения.

В Асеновград служителите от районното управление установиха незаконна лихварска дейност. Двама са задържани, образувано е досъдебно производство.

Акцията започна в 7:30 часа с масирано присъствие на жандармерията в Кричим. Проверяват се два адреса в ромската махала на Кричим и два адреса в село Устина. 

В Кричим служителите на МВР бяха около час в къщата на мъж на име Ейвас, за когото имало данни, че е замесен в купуването гласове. Жители на махалата са категорични, че никой не предлага пари за гласове там. 

Според оперативната информация вотът бил купуван с осигуряване на облаги – най-често пакети с хранителни продукти или пари на ръка.

Местните жители говорят с недомлъвки за евентуално купуване на гласове и по-скоро намекват, че са чували за такава практика в махалата


Акция е проведена и в Кръстевич, където бил открит тефтер с вересии, срещу опрощаването на които били вербувани гласове - съобщи комисар Костадин Костов, началник на Охранителна полиция в Пловдив.

Освен частните адреси, се претърсват заложни къщи, игрални зали, бакалии и други магазини, за които има съмнения, че използват тефтерите с вересии за осигуряване на гласове.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия