Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско културно събитие всяка октомврийска събота в Рим

4
Галерия „България“ е домакин на събитията от Съботния културен календар
Снимка: ibcroma.it
След поредица от концерти, изложби и срещи с хора на изкуството от началото на септември, сега Българският културен институт в Рим изненадва с новата си инициатива. Тя е наречена Съботен културен календар и в организацията ѝ се включват също културната асоциация "Паралел 43" и българското училище "Асен и Илия Пейкови" Рим/Флоренция.

Началото е на 1 октомври, когато пред публиката в италианската столица ще бъде представен авторският спектакъл на Рашко Младенов "До последен дух". В него той разказва за житейските си приключения, пресъздадени на сцената истории, които помни от детството и много случки, които заслужават да бъдат споделени с публиката.

Основен домакин на събитията от Съботния културен календар, които са с вход свободен, е галерия "България" в туристическия център на Вечния град. В програмата за месец октомври са включени още културно-образователна пешеходна обиколка в Рим (8 октомври), прожекция на български игрален филм (15 октомври), курс по български народни танци (22 октомври). На 29 октомври пък ще бъдат представени две книги, едната от които описва силата на гласа и как неговата промяна може да промени дори съдбата ни, а другата разглежда иновативен метод за комуникация на двуезични деца и възрастни.

Началната дата за серията културни събития въобще не е случайна – на 1 октомври, преди 16 години, беше създаден Българският културен институт в Рим, като наследник на Академия за изкуство и култура "Борис Христов". Центърът се помещава в сграда, придобита от българската държава чрез дарение от световно известния български оперен певец Борис Христов. Дарението задължава държавата да полага грижи за имота и да изпраща в Академията на специализация надарени дейци на изкуството, като се дава приоритет на певческото изкуство. За да бъде уважена волята на дарителя, Академията продължава своята дейност в рамките на Българския културен институт и там всяка година се обучават нови бъдещи звезди на оперната сцена.

Съставил: Гергана Манчева
Снимки: ibcroma.it

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени